60P5669_A_NY_cut

"Det har vist sig, at arkitekturen kan spille en enorm støttende rolle. Og utroligt men sandt, så er det langt hen ad vejen uopdaget land, og vi må i fællesskab, i den gode sags tjeneste, prøve os frem og se, hvad der virker bedst." 
Mette Wienberg

Om at bygge til særligt sårbare

Indlevelse. Ja, det er egentligt så enkelt. Så let at skrive. Men det kræver, at vi har hjertet med og nysgerrigt og insisterende søger at nå dybere ned i, hvad det er der gør livet henholdsvis rart og svært for præcist den enkelte målgruppe som der arbejdes med. Og det er her passionen ligger for Wienberg Architects. For det er netop her vi gør en forskel for en udfordret gruppe, hvor bygnings fysiske forbedringer ikke bare er rart at have, men altafgørende, hvis hverdagen og livet skal hænge sammen.

Det har vist sig, at arkitekturen kan spille en enorm støttende rolle her. Og utroligt men sandt, så er det langt hen ad vejen uopdaget land.

I forbindelse med udvikling og udarbejdelse af Seniorhuset i Hinnerup blev lavet målinger som viste, at beboerne efter indflytning i det nye byggeri kom ud af deres private boliger, og ind i det for mange med autisme så udfordrende sociale rum, op til 70% mere end før.

Det er noget som får smilet frem og hænderne op! Og som skaber stor nysgerrighed og opmærksomhed ikke bare i Danmark, men i store dele af verden.

Så hatten af for bygherre som vælger at gå forrest for at støtte særligt sårbare grupper. Og modigt og tillidsfuldt kaster sig ud i at lade formgivere eksperimentere med løsninger så vi, et skridt af gangen, kan danne evidens for, at indsatsen virker og livskvaliteten hæves intet mindre end dramatisk.

Vi ønsker at sprede vores passion for at gøre en forskel.

Wienberg Architects

samtale-velvaere-cut

At skabe sted og tryghed.
Det er vigtigt at have fokus på at skabe rum for trække sig fra det store fælleskab uden helt at isolere sig, ved nænsom indretning som tilbyder  forskelligartede muligheder for ophold - tilbagetrukket eller som en aktiv del af fællesskabet. De bevidst bearbejdede overgange er det der skaber den nødvendige tryghed og gør fælleskabet muligt.

Læs mere om Livsrum Odense her

 

Citat beboer med autisme:
”Det er nødvendigt for mig at kunne bevæge mig ud i det omgivende samfund fra et trygt sted, hvor jeg er hverken er helt inde eller helt ude. Derfra kan jeg vælge at tage del i samværet hvis jeg har lyst”

Snit-1


Rum der kommunikerer.
Tryghed opnåes bla. ved letaflæselighed. Det varme træ signalerer ro og fordybelse, mens det lyse, højloftede rum lægger op til socialt liv og aktivitet. Arbejdet med vejdefinerede rum, farver og rumhøjder er afgørende elementer i understøttende arkitektur for mennesker i en særlig sårbar situation.
Læs mere om autismeboligerne i Hinge her

Citat beboer med autisme:
"Jeg har behov for klare fysiske rammer. Det giver mig ro let at kunne forholde mig til rummenes individuelle funktion, hvad jeg skal gøre hvor og at det hele således ikke blot flyder sammen. Jeg vil gerne tydeligt kunne se hvor den ene funktion stopper og den næste begynder”.



WienbergFrier_Botilbud-autisme_Ankomsthave_Biennale-2016

Nærhed til det grønne. 
Nærhed til naturen spiller afgørende, positiv betydning for mennesker. I arbejdet med Seniorboliger for mennesker med autisme i Hinnerup er den grønne farve anvendt både inde og ude med henblik på at drage nytte af de beroligende, stressreducerende egenskaber de grønne nuancer har.
Læs mere om autismeboligerne i Hinnerup her


hammel-til-hjemmeside_mindre


Hjemlighed.
I både midlertidige og permanente tilbud er arbejdet hjemliggørelse afgørende for brugernes velbefindende og heling. I bosted og genoptræningscenter for hjerneskadede markeres bogrupper og nære sociale aktiviteter vha. træbeklædninger, farver og blødt knækket formsprog.
Læs mere om projektet (som er underopførelse) her



Thumpnail-5

Paralelle fællesskaber.
Understøttende arkitektur handler for Wienberg Architects om arbejdet helt ned i den lille detalje. Udvikling af understøttende inventar og design er derfor en naturlig del af vores arbejde med rammerne til mennesker i en særlig sårbar situation. Der er arbejdet med begreber som "paralelle fællesskaber" og "farvekodnings kommunikation" i projektet Banebyen Viborg, et boligprojekt for unge med autisme. 

Læs mere om Banebyen Viborg her



Citat beboer med autisme:
"Hvis jeg ikke kan forudsige, hvad der sker, så bliver jeg i min lejlighed. Hvis jeg kan risikere at sidde for tæt på andre, sætter jeg mig ikke ned, for det kan jeg ikke overskue. Jeg kan godt li de nye sofaer, for der er det tydeligt, hvor mit sted er, og jeg ved at ingen rykker for tæt på."

Wienberg Architects
C.F. Aagaards Vej 1
8270 Højbjerg


+45 4022 8920
info@wienbergarchitects.dk

Mette Wienberg
mette@wienbergarchitects.dk
+45 4022 8920

Martin Wienberg
martin@wienbergarchitects.dk
+45 2142 4320