Sommerhus på Skødshoved

Sommerhuset på Skødshoved er bygget i 2018 på en langstrakt smal grund langs Vestre Strandvej, hvor land og vand mødes.
Den udfordrende placering - Vestre Strandvejs trafik og bugtens ustyrlige vandspejl - har været styrende for sommerhusets udformning. Sommerhusets ryg mod øst er helt lukket. Ryggen fungerer som et værn mod trafikstøjen og som en zone med plads til badeværelse, køkken, installationer og alkover. Mod vest, hvor soveværelserne, opholdsrummet og en fornem overdækket terrasse er placeret, åbner en gennemgående facade af glas for en liv-givende udsigt til bugtens reflekterende vandflade.
Facaderne er let forståelige med deres smukt patinerede cedertræ i en sølvgrå farve, der stilfærdigt indpasser sig i naturen. Mod bugten er sommerhuset hævet på et tilbagetrukket fundament støbt i jernbeton på stedet. Det fungerer som en sikring mod vandstigninger og giver den udkragede bygningskrop et let og svævede arkitektonisk udtryk.
Indvendigt er husets vægge beklædt med egefiner. Sammen med fornemt håndværk gi-ver det opholdsrummet en forfinet elegance, som giver mindelser om orientekspressens kupeer. I oplevelsesrig kontrast til det lyse træ er køkken, bad og stuens lokkende alkove malet sorte for at skabe en uforstyrret hulestemning.

Arkitektur - og bevaringsprisen 2020 Syddjurs Kommune

DOMMERKOMITEEN UDTALER:

"Sommerhuset på Skødshoved fra 2018 præmieres for sin eksemplariske ind-pasning i naturen, det sikre rumlige greb, som udnytter stedets herligheds-værdier, materialevalget og den fornemme håndværksmæssige udførelse.

Ryggen fungerer som et værn mod trafikstøjen og som en zone med plads til badeværelse, køkken, installationer og alkover. Mod vest, hvor sove-værelserne, opholdsrummet og en fornem overdækket terrasse er placeret, åbner en gennemgående facade af glas for en livgivende udsigt til bugtens reflekterende vandflade,« skriver komiteen og fortsætter:

Facaderne er let forståelige med deres smukt patinerede cedertræ i en sølvgrå farve, der stilfærdigt indpasser sig i naturen. Mod bugten er sommerhuset hævet på et tilbagetrukket fundament støbt i jernbeton på stedet. Det fungerer som en sikring mod vandstigninger og giver den udkragede bygningskrop et let og svævede arkitektonisk udtryk."